Dirigent

Godfried Van de Vyvere deed zijn hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut (nu LUCA School of Arts) te Leuven. Hij behaalde er het Laureaatsdiploma voor muziekpedagogie, de Laureaatsdiploma’s voor muziekpedagogie, zang , koordirectie en de Meestergraad voor zang. Hij volgde ook privéles les bij Lucienne Van Deyck.

Als zanger vertolkte hij de altsolo’s in werk van o.m. Handel, Purcell, Vivaldi, Charpentier, Fiocco. In het Mozartjaar 1991 vertolkte hij de rol van Zephyrus in Mozarts opera Apollo en Hyacinthus. Hij zong in ensembles als Close-up en Capilla Flamenca. Bijna twee decennia lang was hij als altus actief in de oude muziek, bij het Huelgas Ensemble en bij Currende. Met deze ensembles zong hij in nagenoeg heel Europa en in Israël, en werkte mee aan talrijke cd-opnames. Hij had het geluk te kunnen zingen onder de leiding van dirigenten Paul Van Nevel, Philippe Herreweghe, Jos Van Immerseel, Sigiswald Kuijken, René Jacobs, Erik Van Nevel
en Patrick Peire.

Sinds 1982 is hij dirigent van het gemengd koor Acantus uit Beveren. Van 1983 tot 1985 was hij dirigent van het knapenkoor In Dulci Jubilo uit Sint-Niklaas, met op het palmares o.a. de opname van Bachs Mattheuspassie o.l.v. Philippe Herreweghe, en de filmmuziek in Hugo Claus’ De Leeuw van Vlaanderen.

Als gastdirigent trad hij op met La Furia (Antwerpen), leidde hij een koorweek in Polen met het kamerkoor In Corpore uit Lublin, en dirigeerde hij een Bachprogramma met In Corpore en het barokorkest Concerto Avenna uit Warschau, in het historisch centrum van Lublin.

Van 1998 tot 2015 was hij dirigent van het meisjeskoor Gynaika uit Sint-Niklaas, waarmee hij 5 maal op rij de eredivisie behaalde voor de provincie Oost-Vlaanderen. Gynaika was finalist én laureaat in de categorie jeugdkoren van de wedstrijd ‘Koor van het Jaar’.

Hij bereidde een megakoor van elf Sint-Niklase koren voor in de succesvolle productie “Freedom”, in Antwerpen (deSingel) en Sint-Niklaas.

Sinds 2011 is hij ook dirigent van het kamerkoor Terpander, waarmee hij o.a. Messiah (Handel), Johannespassion (Bach), Die Schöpfung (Haydn), en vele andere smaakmakende programma’s uitvoerde.

Hij was medewerker bij de koorfederatie Koor&Stem als dirigent, als koorcoach en als docent voor koorateliers. Hij dirigeerde over zowat heel Vlaanderen het korenproject ‘Zingen tot morgenvroeg’, samen met de groep Ishtar.

Voor Davidsfonds Cultuurreizen begeleidde hij 15 reizen naar het Lentefestival in Boedapest, en de Internationale Haydntage in Eisenstadt.

Godfried Van de Vyvere was docent zang, stemvorming en directie aan LUCA School of Arts, campus Lemmens, te Leuven, en docent zang, vocaal ensemble en koor aan d’Academie Podium te Sint-Niklaas.