Het koor

Acantus werd in 1947 opgericht als kerkkoor (Sint-Martinuskoor), maar doorzwom intussen in de loop van zijn rijke geschiedenis de meest diverse muzikale wateren. Regelmatig voert het koor het ‘grotere werk’ uit, zoals oratoria of cantates met orkest en solisten. Zo zong Acantus onder andere De Kroningsmis, de Vespers en het Requiem van Mozart, de Coronation Anthems van Handel, Gloria en Magnificat van Vivaldi, A Ceremony of Carols van Britten, het Requiem van Duruflé en van Fauré, het Weihnachtsoratorium van Bach, cantates van Buxtehude, Telemann, Zelenka, Bach, Purcell.

Acantus tilt zijn concerten op een hoger niveau door zich te laten bijstaan door professionele ensembles en solisten, onder wie meermaals de bas-bariton Werner Van Mechelen, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, en een in heel Europa zeer gegeerd operazanger.

Acantus was succesvol in verschillende koorwedstrijden, te Tongerlo, Valmeer, Raeren. Bij de provinciale koortornooien plaatste het koor zich telkens in de categorie ‘Uitmuntendheid’. Memorabel was de finaleplaats in de wedstrijd ‘Koor van het jaar’, georganiseerd door en te zien op Canvas.

Acantus zingt een brede waaier van religieuze en profane koormuziek, maar ook lichtere programma’s, met een rijke Europese volksliederenschat en zelfs een heus jazzprogramma. In december 2016 bracht het driemaal het programma ‘Europa viert kerst’, samen met de folkgroep Ishtar, ooit Belgische deelnemer aan het Eurovisie Songfestival.

Acantus mag een culturele ambassadeur van Beveren genoemd worden, want sinds 1989 zingt het koor ook internationaal.

Op 22 reizen zong het in vele Europese landen in de vier windstreken, waar het kon optreden op roemrijke plaatsen en in gerenommeerde kathedralen. In 2017 reisde het koor naar Engeland, voor een tegenbezoek aan The Manchester Chorale, in 2018 mocht Acantus zingen in de Dom van Keulen en in de zomer van 2019 staken we even de grens over naar Utrecht. Na de woelige periode van de coronapandemie, konden we in 2022 weer reizen, en wel naar het Oostenrijk van Haydn en Mozart.

2017 was een feestjaar. Het koor bestond toen 70 jaar, en bekroonde dat jubileumjaar met twee uitvoeringen van het Weihnachtsoratorium van Bach.

In 2018 zong het koor in Keulen, en verzorgde het in Brussel de herdenkingsmis n.a.v. het overlijden van koning Boudewijn, toen 25 jaar geleden.

In november 2018 werd het einde van ‘de Groote Oorlog’ herdacht met 2 concerten met o.a. het Requiem van Maurice Duruflé en tekstfragmenten uit een dagboek en brieven van het front.

In het najaar van 2019 werkte Acantus opnieuw samen met de groep Ishtar, in het bruisende programma ‘Balkan Express’ en twee kerstconcerten.

Door de coronapandmie moesten fijne muzikale plannen worden opgeborgen. Acantus doorstond deze moeilijke periode echter met verve. En jawel, zingend met een mondmasker. Begin 2022 mochten de maskers afgelegd worden en was Acantus klaar voor zijn feestjaar naar aanleiding van het 75-jarig bestaan. Een academische zitting, een boek over onze koorhistorie, een quiz, een koortreffen met Beverse koren en andere feestelijkheden in een prachtige spiegeltent (ook uit 1947!), een reis naar Wenen, Eisenstadt en Bratislava en een flitsende flashmob toonden dat het koor springlevend was. Het jubeljaar werd bekroond met de uitvoering van Mozarts Requiem en delen uit het Te Deum van Charpentier.

Acantus en zijn dirigent houden van een enthousiaste, brede kijk op de wereld en op de koormuziek in het bijzonder. Het repertoire is uitgebreid en vooral divers: Acantus zingt profane en religieuze muziek, van volkslied tot werken met orkest, oude en hedendaagse muziek, in een waaier van stijlen en talen. Zij doen dit met een bijzondere zin voor muzikale kwaliteit, maar hebben daarnaast ook aandacht voor het sociale aspect van het groepsgebeuren.

Zingen is bij uitstek een universeel gegeven dat landen, volken en talen overstijgt, maar vooral ook verbindt. Acantus maakt deze gedachte al meer dan twee decennia waar tijdens de talrijke internationale reizen, waarbij het koor tevens een vaandeldrager van het rijke Vlaamse koorrepertoire wil zijn.