Acantus viert 70 jaar

Aan de vooravond van het feestjaar 2017 brachten Acantus en Ishtar drie maal “Europa viert Kerst”.
Michel Vangheluwe bewerkte speciaal voor het koor en de folkgroep liederen uit heel Europa.

Tijdens de Paaswake op zaterdag 15 april vindt in de Sint-Martinuskerk de creatie plaats van de Missa Sancti Martini Turonensis van de Sloveense componist Damijan Močnik.

De partituur van deze mis bereikte het koor via Richard Willems, die als vertegenwoordiger van de gemeente Beveren in het Europees Cultureel netwerk Saint-Martin zetelt.
Sinds vorig jaar is Beveren als eerste Vlaamse gemeente lid van dit netwerk van Europese Martinusgemeenten. De nieuwe Martinusroute van Utrecht naar Tours zal in Beveren passeren.

Op initiatief van dirigent Godfried Van de Vyvere en met de steun van Richard Willems herschreef de componist de mis naar het Latijn. Acantus verkreeg van de componist zelf het absolute voorrecht deze versie als eerste uit te kunnen voeren.

 

Op zondag 23 april neemt Acantus deel aan het tweejaarlijkse Korenfestival Vlaanderen. Deze wedstrijd gaat door in Kontich.

 


Van vrijdag 30 juni tot en met dinsdag 4 juli volgt het tweede luik van een kooruitwisseling met The Manchester Chorale.
Het voormalig BBC-koor was in oktober te gast in Beveren.
Op het programma staan een gezamenlijk concert en een gezamenlijke mis in Manchester.
Programma Manchester reis

 

Het aperitiefconcert tijdens het Hemelweekeinde op de Beverse Feesten zal in het teken staan van deze “match” Engeland- België.
Jaarlijks verwelkomt het koor meer dan 300 personen op de Beverse markt voor een concert met meezingmomenten.

Het feestjaar wordt afgesloten met gejuich en gejubel, vergezeld van pauken en trompetten.
Het Weihnachtsoratorium (cantates 1, 2 en 3) van Johann Sebastian Bach wordt uitgevoerd op zaterdag 16 december en zondag 17 december in de Sint-Jacobus de Meerderekerk te Haasdonk.
Acantus wordt hiervoor omringd door het barokorkest “ensemble a” en vier vocale topsolisten.