kopie Het koor

Het gemengd koor Acantus uit Beveren is een muzikale bijenkorf, waarbij onder het gezang steeds gonzende activiteit gaande is. Dit dynamisme, deze bruisende vitaliteit én het aangehouden streven naar kwaliteit, houden het koor jong na meer dan 75 sprankelende jaren

De rijke geschiedenis van Acantus start in 1947: Siegfried Huygens sticht in Beveren een knapenkoor. Na enkele jaren voegt hij tenoren en bassen toe aan het ‘Sint-Martinuskoor’, om zo het rijkere vierstemmig gemengd repertoire te kunnen zingen. Na tien jaar vindt een ingrijpende verandering plaats: de knapen worden ‘vervangen’ door dames. Willy Snellings, de volgende dirigent van het Sint-Martinuskoor, startte de kwalitatieve uitbouw van het koor, met aandacht voor een zeer gevarieerd repertoire waarin de moderne componisten een steeds prominentere plaats verwierven. Op de respectabele leeftijd van 58 jaar veranderde het koor van naam: ‘Acantus’ was geboren.

Sinds de lente van 1982 is Godfried Van de Vyvere dirigent van Acantus. Hij bracht en brengt een dynamiek in het koor die zich uit in een rijke variatie aan engagementen. Elke uitvoering wordt op een muzikaal verantwoorde wijze voorbereid en gebracht.

Acantus en zijn dirigent houden van een enthousiaste, brede kijk op de wereld en op de koormuziek in het bijzonder. Het repertoire is uitgebreid en vooral divers: Acantus zingt profane en religieuze muziek, van volkslied tot werken met orkest, oude en hedendaagse muziek, in een waaier van stijlen en talen. Zij doen dit met een bijzondere zin voor muzikale kwaliteit, maar hebben daarnaast ook aandacht voor het sociale aspect van het groepsgebeuren.

Zingen is bij uitstek een universeel gegeven dat landen, volken en talen overstijgt, maar vooral ook verbindt. Acantus maakt deze gedachte al meer dan twee decennia waar tijdens de talrijke internationale reizen, waarbij het koor tevens een vaandeldrager van het rijke Vlaamse koorrepertoire wil zijn.

Een greep uit onze realisaties:

Cantates van Buxtehude, Bach, Telemann, Magnificat van Zelenka, Requiem van Duruflé, Mozartconcert met Kroningsmis, Te Deum, Sancta Maria mater Dei (n.a.v. het gouden koorjubileum), kerstgedeelten uit Handels ‘Messiah’ en koralen van Bach, Gloria en Magnificat van Vivaldi, cantates van Bachs tijd- en landgenoten, Requiem van Mozart, A Ceremony of Carols van Benjamin Britten, muziek van Michael Haydn, de Vesperae solennes de confessore van Mozart, Anthems van Purcell en de Coronation Anthems van Handel, De zeven laatste woorden van Haydn, het Weihnachtsoratotium Van Bach ( n.a.v. 70 jaar bestaan), Het Requiem van Fauré.

‘Cultuurboom’ van de Beverse Culturele Raad in 1997.

Deelname aan en laureaat van verschillende koorwedstrijden (Tongerlo, Valmeer, Raeren, Lommel).

Klassering ‘Uitmuntendheid’ (sinds 2001) in de toernooien van de provincie Oost-Vlaanderen.

Finalist ‘Koor van het Jaar’ in 2002, halve finalist in 2011.

Cd ‘Ecce mundi gaudia’ (Bach, Handel, Zelenka, Europese kerstliederen) (Phaedra, 1997).

Medewerking cd ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’ (Koor&Stem).

Aperitiefconcerten.

Gastkoren in de Sint-Martinuskerk.

Meerkorenprojecten K(h)oorklanken in het Waasland.

Jaarlijks aperitiefconcert ‘In den Hemel’, t.g.v. de Beverse Feesten.

Opluisteren van de hoogdagen in de Sint-Martinuskerk van Beveren.

Koorreizen naar Polen: Lublin, Warschau (1990), Hongarije: Boedapest (1993), Duitsland: Leipzig (1991), Koblenz (1994), Keulen (2018), Denemarken: Hillerød (1996), Tsjechië: Praag (1998), Groot-Brittanië: Canterbury, Tudeley (1999), Manchester (2017), Slovenië: Jessenice (2005), Luxemburg: Dudelange (2007), Portugal: Lissabon (2009), Italië: Rome, Assisi (2002), Verona en Venetië(2013), Frankrijk: Parijs (1989 en 2014), Straatsburg (1991), Reims (2001), Arras, Rijsel (2004), Amiens (2012) , Catalonië (2016) en Nederland: Utrecht (2019).
Optredens op bijzondere plaatsen in binnen- en buitenland, zoals in de kathedralen van Parijs, Lublin, Straatsburg, Reims, Rijsel en Amiens, in de Thomaskerk in Leipzig, in de Sint-Stefanusbasiliek in Boedapest, in verschillende kerken in Praag, in de Sint-Pietersbasiliek te Rome, Assisi, Mosteiro dos Jerónimos Belém in Lissabon, de basiliek San Marco te Venetië, de Monastir de Montserrat in Catalonië en in de Kölner Dom.

Eigen koortijdschriftje ’t A-kantje.

Een steun- en erecomité dat de koorwerking financieel ondersteunt.

Vriendenkring van Acantus.

Deze website gebruikt cookies