Dirigent

Godfried Van de Vyvere deed zijn hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut (nu LUCA School of Arts) te Leuven. Hij behaalde er het Laureaatsdiploma voor muziekpedagogie, de Laureaatsdiploma’s voor zang (bij Dina Grossberger), koordirectie (Paul Schollaert en Erik Van Nevel) en de Meestergraad voor zang (bij Lieve Vanhaverbeke). Hij volgde ook les bij Lucienne Van Deyck.

Als zanger vertolkte hij de altsolo’s in werk van o.m. Handel, Purcell, Vivaldi, Charpentier, Fiocco. In het Mozartjaar 1991 vertolkte hij de rol van Zephyrus in Mozarts opera Apollo en Hyacinthus. Hij zong in ensembles als Close-up en Capilla Flamenca. Bijna twee decennia lang was hij als altus actief in de oude muziek, bij het Huelgas Ensemble en bij Currende. Met deze ensembles zong hij in nagenoeg heel Europa en in Israël, en werkte mee aan talrijke cd-opnames. Hij had het geluk te kunnen zingen onder de leiding van dirigenten Paul Van Nevel, Philippe Herreweghe, Jos Van Immerseel, Sigiswald Kuijken, René Jacobs, Erik Van Nevel
en Patrick Peire.

Sinds 1982 is hij dirigent van het gemengd koor Acantus uit Beveren. Van 1983 tot 1985 was hij dirigent van het knapenkoor In Dulci Jubilo uit Sint-Niklaas, met op het palmares o.a. de opname van Bachs Mattheuspassie o.l.v. Philippe Herreweghe, en de filmmuziek in Hugo Claus’ “De Leeuw van Vlaanderen”. Sinds 1998 is hij dirigent van het meisjeskoor Gynaika uit Sint-Niklaas. Als gastdirigent trad hij op met La Furia (Antwerpen), leidde hij een koorweek in Polen met het kamerkoor In Corpore uit Lublin, en dirigeerde hij een Bachprogramma met In Corpore en het barokorkest Concerto Avenna uit Warschau, in het historisch centrum van Lublin.

Van 1998 tot 2015 was hij dirigent van het meisjeskoor Gynaika uit Sint-Niklaas, dat zich tijdens de Provinciale Koorzangtoernooien 2015 voor de vijfde maal op rij in ereafdeling plaatste. Gynaika was finalist én laureaat in de categorie jeugdkoren van de wedstrijd Koor van het Jaar.
Hij bereidde een megakoor van elf Sint-Niklase koren voor in de succesvolle productie “Freedom”, in Antwerpen (deSingel) en Sint-Niklaas.

Sinds 2011 is hij ook dirigent van het kamerkoor Terpander, koor van het Deeltijds Kunstonderwijs. Enkele opmerkelijke realisaties met dit koor zijn het Requiem van John Rutter, het Stabat Mater van Joseph Haydn en Responsaria van Zelenka, Messiah van Handel, Die Schöpfung van Haydn en de Johannespassie van J.S.Bach. Fijne ontdekkingen waren de muziek van Frantisek Tuma en Jacobus Gallus. Terpander promoveerde in 2015 naar Uitmuntendheid.

Hij is medewerker bij de koorfederatie Koor&Stem als dirigent, als koorcoach en als docent voor koorateliers. Hij dirigeerde over zowat heel Vlaanderen het korenproject ‘Zingen tot morgenvroeg’, samen met de groep Ishtar.

Voor Davidsfonds Cultuurreizen is hij sinds 2005 reisbegeleider naar het Lentefestival in Boedapest, en naar de internationale Haydntage in Eisenstadt.

Godfried Van de Vyvere is docent zang, stemvorming en methodiek aan LUCA School of Arts (Lemmensinstituut) te Leuven, en docent zang, vocaal ensemble en koor aan “d’Academie” van Sint-Niklaas, podium.

Deze website gebruikt cookies